Dieta przed ciążą – jak powinna wyglądać?
Rozpoczynając starania o dziecko należy pamiętać o odpowiedniej diecie przed ciążą. Powinna być ona bogata w witaminy, które korzystnie wpłyną na utrzymanie regularnej wagi, zdrowie całego organizmu, a także późniejszy rozwój dziecka.
Spis treści
Urozmaicona dieta czyli jaka?
Aby mieć pewność, że zapewnimy dziecku prawidłowy rozwój, warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe już na 3 miesiące przed planowaną ciążą, co również pozwoli wyeliminować z organizmu szkodliwe toksyny oraz uzupełnić niedobory. W jadłospisie przyszłej mamy powinny znaleźć się pokarmy bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze tj. węglowodany, białka, tłuszcze, a także witaminy i minerały. Zaleca się jedzenie od 4 do 6 posiłków dziennie i to w regularnych odstępach czasu.
To może Cię zainteresować: 10 rad, jak wspierać partnerkę w ciąży
Dieta przed ciążą – co zatem jeść?
Warzywa i owoce to podstawa diety przed ciążą, choć należy pamiętać również o produktach pełnoziarnistych, chudym mięsie, tłustych rybach, kaszach, nabiale, olejach roślinnych i orzechach. Zbilansowana dieta przed ciążą poprawia płodność, a nienasycone kwasy tłuszczowe oraz tłusty nabiał wspomagają regulację hormonów i pozytywnie wpływają na pracę narządów płciowych.
Właściwa waga ma znaczenie
Prawidłowa waga ciała jest ważna na każdym etapie naszego życia, jednak dla kobiety starającej się o dziecko powinna być szczególnie istotna. Pamiętaj, że niedowaga i otyłość mogą przyczyniać się do problemów z zajściem w ciążę, ale także negatywnie wpłynąć na dziecko i późniejszy poród. Kobiety otyłe częściej mają powikłania ciążowe tj. cukrzyca, nadciśnienie czy złe ułożenie płodu. Niedowaga natomiast wiąże się z niedożywieniem płodu czyli brakiem odpowiednich ilości witamin czy minerałów, a u kobiety może powodować nawet zanik owulacji.
Przeczytaj też: Kwas foliowy w ciąży – sprawdź dlaczego jest tak bardzo ważny
O jakich witaminach należy pamiętać?
Dużą ilość potrzebnych witamin i minerałów dostarczamy organizmowi stosując zbilansowaną dietę w ciąży, jednakże nierzadko potrzebna jest dodatkowa suplementacja. Bardzo ważną substancją, o której nie może zapominać przyszła mama, jest Kwas foliowy w ciąży. Właściwa dawka i forma kwasu foliowego powinna być ustalona przez lekarza prowadzącego i należy o tym pamiętać na minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą.
pewnytato.pl Data publikacji: 06/08/2018, Data aktualizacji: 14/11/2018