Trwała nietolerancja glutenu - choroba nie tylko dzieci
Ustalenie ojcostwa, ustalanie ojcostwa, badania DNA
Jesteś: Trwała nietolerancja glutenu – choroba nie tylko dzieci

Wiele osób wciąż błędnie myśli, że trwała nietolerancja glutenu jest chorobą wieku dziecięcego. To niestety często powtarzany mit. Tymczasem celiakia to naprawdę poważna choroba, która może uaktywnić się w każdym wieku i powodować nawet depresję, niepłodność czy nowotwory.

nietolerancja glutenu

Na celiakię można zachorować w każdym wieku

Jeśli są u Ciebie obecne geny, które odpowiadają za możliwość zachorowania, celiakia może pojawić się w każdym momencie Twojego życia. Do jej aktywacji przyczyniają się między innymi narażenie na większy stres, spadek odporności, operacja, infekcja układu pokarmowego, zawał czy podeszły wiek. Co ważne, z celiakii nie da się „wyrosnąć”. Jeśli chorowałeś jako dziecko, trwała nietolerancja glutenu jest obecna u Ciebie nadal.

Objawy trwałej nietolerancji glutenu

Celiakia ma bardzo różnorodne objawy, które u każdego mogą być trochę inne. Pełnoobjawowa postać tej choroby wiąże się z dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, mdłości). Częściej jednak występują symptomy niecharakterystyczne, np. afty, kłopoty skórne, bóle głowy, impotencja, niepłodność, spadek libido, osteoporoza, nieprzyjemny oddech, anemia i dużo więcej.

Trwała nietolerancja glutenu – gluten niszczy jelita

Tak różnorodne objawy wynikają z tego, że w przypadku celiakii gluten działa na chorego toksycznie – to choroba autoimmunologiczna. Jego spożycie powoduje wytworzenie przeciwciał atakujących kosmki jelitowe, co uniemożliwia ich prawidłowe działanie i powoduje stały stan zapalny.

Funkcją kosmków jest wchłanianie składników odżywczych. Ich degradacja powoduje więc niedobory i niedożywienie całego organizmu, w konsekwencji czego występują różne kłopoty zdrowotne.

Jak wykryć celiakię? Najpierw test DNA

Ze względu na to, że do zachorowania niezbędne są predyspozycje genetyczne, najpierw najlepiej wykonać test DNA. Dzięki niemu można jednoznacznie wykluczyć celiakię. Jeśli jednak masz tendencję do wystąpienia choroby, potrzebna będzie dalsza diagnostyka. Obejmuje ona zwykle badania biochemiczne w kierunku przeciwciał.

Szybka diagnoza – szansa na zdrowe życie

Szybkie wykrycie trwałej nietolerancji glutenu i rozpoczęcie leczenia (diety bezglutenowej) to szansa, by pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości i uniknąć groźnych powikłań. Gluten wyeliminować najlepiej po postawieniu diagnozy i pod okiem dietetyka, który pomoże ułożyć jadłospis i uzupełnić niedobory.

Dowiedz się więcej: